ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΩ;

Τις περισσότερες φορές ισχύει ο κανόνας όσα τα χρόνια τόσες και οι λέξεις, δηλαδή από ένα παιδί ενός έτους περιμένουμε να χρησιμοποιεί μία λέξη κάθε φορά που θέλει να πει κάτι, από ένα παιδί δύο ετών δύο λέξεις, από ένα τριών ετών τρεις λέξεις στη σειρά κ.ο.κ. Στα αγόρια περιμένουμε πιο αργούς ρυθμούς και υπάρχουν περιπτώσεις αγοριών που μιλούν μετά τα 3 έτη. Τις περισσότερες φορές η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται αφού τα περισσότερα παιδιά έχουν μιλήσει μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΑΚΟΜΑ. ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

Τα παιδιά πέρα από την ομιλία μπορούν να χρησιμοποιούν και το βλέμμα και την κίνηση για να επικοινωνήσουν. (Δες βίντεο)

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ;

Στις ηλικίες κάτω των 8 ετών και ιδιαίτερα στη βρεφική ή νηπιακή ηλικία καταλληλότερος να αξιολογήσει ένα παιδί είναι ένας Παιδίατρος με την εξειδίκευση του Αναπτυξιολόγου. Οι Αναπτυξιολόγοι εργάζονται συνήθως σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν και ιδιώτες. Εάν χρειαστεί ο Αναπτυξιολόγος μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλες ειδικότητες (Λογοπαιδικός, Εργοθεραπευτής, Φυσικοθεραπευτής) για αξιολόγηση ή για θεραπεία.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 7 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ;

Παιδιά που βρίσκονται σε σχολική ηλικία μπορούν αξιολογηθούν από Αναπτυξιολόγο καθώς επίσης και από Παιδοψυχίατρο ανάλογα με την φύση και το βαθμό των δυσκολιών του παιδιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να εξετάζεται το παιδί και από ψυχολόγο ειδικευμένο σε σχολικά ή εκπαιδευτικά θέματα ή από ειδικό παιδαγωγό ειδικό σε θέματα αξιολόγησης.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ/ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;

Κάθε παιδί έχει τους ρυθμούς του. Κάποια παιδιά ενδέχεται να αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς από τα συνομήλικά τους. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός παιδιού και να αξιολογούμε την πορεία του. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ένα παιδί να τα καταφέρει να κάνει πράγματα αργότερα από τα συνομήλικά του. Καλό θα ήταν όμως να πάρουμε και τη γνώση ενός ειδικού.

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών της βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας - κυρίως αγόρια - τείνουν να κινούνται σε βαθμό που να δυσκολεύουν τους ενήλικες στο περιβάλλον τους. Τις περισσότερες φορές η κινητικότητα αυτή υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου κάποιες φορές όμως επιμένει. Συνήθως το κριτήριο είναι εάν η κινητικότητα αυτη υποχωρεί μετά το ξεκίνημα του σχολείου αλλά και πόσο συνεργάσιμο είναι το παιδί στη μελέτη. Στις μικρότερες ηλικίες εάν η συμπεριφορά του παιδιού είναι επικίνδυνη στο να προκαλέσει ατύχημα ή μη συνεργάσιμη με τους εκπαιδετικούς στο σχολείο καλό θα ήταν να δει κάποιον ειδικό αναπτυξιολόγη ή παιδοψυχίατρο.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

Εδώ θα βρείτε τα δημόσια νοσοκομεία.
Εδώ θα βρείτε τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και τα κέντρα ψυχικής υγιεινής.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ HABILIS ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ;

Στην Habilis είμαστε συνεργάτες από τις ειδικότητες της Παιδοψυχιατρικής, της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, της Ειδικής Παιδαγωγικής, της Λογοθεραπείας και της Εργοθεραπείας κάτι που μας επιτρέπει να απαντήσουμε σε όλες τις ανάγκες του παιδιού, του εφήβου ή της οικογένειάς του. Θα ενημερωθείτε για την πορεία και το κόστος της αξιολόγησης από το 1ο ραντεβού. Σαν προσφορά στην τοπική κοινότητα του Νέου Ηρακλείου η πρώτη αξιολόγηση είναι δωρεάν.