Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων βοηθά τους γονείς να κατανοήσουν, να αποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την ανατροφή των παιδιών τους. Η συμβουλευτική διαδικασία γίνεται μεταξύ των γονέων και του θεραπευτή με σκοπό την ενδυνάμωση των γονέων και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών για την διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τα παιδιά. Τα ζητήματα αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη συμπεριφορά ή τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, η συμβουλευτική γονέων δεν είναι ατομική ψυχοθεραπεία ούτε μάθημα στο οποίο δίνει συμβουλές ο ειδικός. Αντιθέτως, η διαδικασία αυτή προσαρμόζεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους.

Σε ποιους απευθύνεται; 


Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε:

  • Γονείς που χρειάζονται βοήθεια στη διαχείριση της καθημερινότητας των παιδιών τους. 
  • Γονείς που τα παιδιά τους παρακολουθούν ήδη προγράμματα ατομικής θεραπείας και επιθυμούν και οι ίδιοι να βελτιωθούν.
  • Γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν κάποια αναπτυξιακή δυσκολία και επιθυμούν α) να κατανοήσουν τη φύση της δυσκολίας και β) να βοηθήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα παιδιά τους.
  • Γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές (π.χ. διαζύγιο, πένθος, μετακόμιση) και χρειάζονται υποστήριξη και βοήθεια στον τρόπο μετάδοσης των πληροφοριών αυτών στα παιδιά ή τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά το διαζύγιο.
  1. Πώς θα ωφεληθούν οι γονείς από τη συμβουλευτική γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους γονείς :

  • Μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις αναπτυξιακές φάσεις, τις ανάγκες και τη συμπεριφορά των παιδιών τους. 
  • Έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ειδικές κατευθύνσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού.
  • Έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία, και τους τομείς στους οποίους δυσκολεύονται, έτσι ώστε να εξελιχθούν στον γονεϊκό τους ρόλο.
  • Μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες (π.χ. δεξιότητες επικοινωνίας) με στόχο την καλύτερη διαχείριση της συμπεριφοράς των παιδιών και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ τους.